JRC

Samir Khairallah & Partners

Jubail, KSA

2016

Position:              Collaborating Architect

Project status:     Involved during all phases of the project

The Project is based on a low density organization of five apartments per unit (2 & 3 bedroom apartments) endowed with privacy, transparency and light, Villas, Townhouses, Studios and 1 Bedroom apartment are also offered. Leisure Facilities are provided such as a Clubhouse and multipurpose court, intentionally located in relative isolation in order to insulate the residential units from the noise and the crowd and from the bright projector of the tennis court at night.  A prominent and inviting gate identifies the entrance from the main road and opens onto an active water feature fronting a central Clubhouse.  Each neighborhood enjoys its own dedicated green communal area providing a secure environment for families and children.  The Project is surrounded by a green belt acting as a buffer zone between the project and the surrounding streets and serving as a shield absorbing noise and pollution.  The concept of modernity and its expression in architecture merges between the Saudi Culture and the expatriates residents intended to reside in the compound. 

I was assigned responsible for all the residential units during all phases of the project.

© Saria Ghaziri 2020